Historien

The Act. Fra fotosession i Dragør, foran lodstårnet. BMW’en stod der bare.

Gruppen har sin oprindelse i ungdomsklubben “Krudthuset” I Dragør. I midt 80erne, blomstrede musikken i klubben, og især to bands, øvede og spillede til div. ungdomsklub festivaller og arrangementer. I det ene Band “Jokers Trick” spillede Ole trommer, Nikolaj spillede bas og Jan fungerede som bandcoach og mentor. I det andet band “Staruts” spillede Nikolaj Guitar og Jacob bas.
På et tidspunkt, begynder konstellationen med Jan på vokal og keyboard, Nikolaj på guitar, Jacob på bas, og Ole på trommer, at spille sammen, og The Act er skabt.
Jan leverede halvfærdige skitser og resten af bandet byder ind, og igennem jam og arbejde i øvelokalet, bliver sangene skabt. Alle begynder at komme med skitser, et riff, et A-stykke, og musikken blomstrede.
Musikstilen var et godt mix af det vi alle gik og lyttede til. Så et godt mix af New wave – progrock – pop…
 I 1984, indspilles det første demobånd i Krudthuset. Jan 4 spors Tascam, en lånt 24 kanals mixer, en spolebåndoptager, og vi er i gang. Vi indspiller sangene “Miracles”, “Kings & Queens”, “From here to eternity”.
Demobåndet, gør at vi deltager i Amager mesterskabet i Rock, som foregår i en af SAS’s meget store hangarer i lufthavnen. Vi vinder desværre ikke, men vi begynder at komme lidt ud i div. ungdomsklubber og spille.

Indspilning af demo, i Krudthuset.

På et tidspunkt kommer Henrik Holm Petersen med på ekstra keyboards, og der bliver øvet og skabt sange. Vi flytter, for en periode fra Krudthuset, og deler øvelokale med metalbandet “Wasted” på det nedlagte Wieders væverier i Dragør. Henrik stopper og Jacob kommer på konservatoriet, og helliger sig jazzmusikken.
Jan, Nikolaj, Og Ole fortsætter, og får bassisten Nikolaj Krogh med, og en ny æra begynder. Sangene bliver mere enkle og der bliver igen indspillet demobånd, med det mål at få en pladekontrakt. Vi indspiller bla. i Ordrup fritidscenter. Jan er samtidig blevet keyboard mand i det bandet, Defilm, som har et album bag sig, og der er kastet en masse penge efter det. Defilm har deres egen studie, på Fælledvej i KBH. Så her indspiller vi også. Vi kommer ud og spiller lidt i og får airplay på lokalradioer.
Jan får travlt med Defilm, og alle har efterhånden andre projekter, de er gået i gang med… bands, uddannelse, familier.
The Act går stille og roligt i opløsning.
Ole fortsætter bag trommerne i div. cover bands og begynder at spille fransk/canadisk folkemusik, hvor det er bassen der nu er hans instrument . Nikolaj går i krig med sin universitetsuddannelse, så alle har travlt med meget andet.
Ole bliver via sin bror Peter, som arbejder i lufthavnen, kontaktet af en af brorens kollegaer, Peter Hartmann, som har noget studie, og laver popmusik. Han søger en makker der har styr på det med at komponere og kendskab til musik skabelsens dna. Ole giver den videre til Jan, og får sig en fin karriere som producer i samarbejde med Peter Hartmann, for bla. “Aqua”, “Me & My” og mange andre. men det er en helt anden historie.
 Igennem årene fra 90’erne til ind i 00’erne, mødes de oprindelige medlemmer, til forskellige sociale arrangementer. og omkring 2010, begynder Jan og Ole, uafhængigt af hinanden at digitalisere, de gamle demobånd, og få dem samlet i en database.

De gamle sange, støves og bliver gennemspillet.En hyggelig weekend i Virum.

I 2013 opstår ideen om at prøve at spille de gamle sange. Nikolaj og Jacob bliver kontaktet, og Henrik Holm hopper også med som ekstra keyboard mand. Alle de gamle sange bliver lyttet igennem, og vi vælger et 5 – 10 af dem ud, og lytter hver især på vores roller.
En weekend i november 2013, mødes vi så, på Ole’s arbejde, Klubben V2 i Virum. Aftalen er at vi mødes fredag, ligner grejet op og laver lyd, spiller lidt… spiser god mad, drikker… og fortæller klassiske løgnehistorier. Lørdag gentager det sig, og søndag eftermiddag, pakker vi sammen. Her kigger vi hinanden i øjnene og bliver enige om at sangene er for fede til de bare ligger og ikke bliver brugt, og vi vil ud og spille dem. Vi snakker om at lave en fest i den gamle ungdomsklub “Krudthuset” med alle de sjove mennesker der var med på sidelinjen tilbage i 80erne. Det går hurtigt op for os at det er svært at få tid til at øve sammen. Jacob bor i Kalundborg, og Nikolaj har i perioder travlt med at lave udstillinger på Storm P. museum, hvor han er chef. Så det med at øve op til at spille live, bliver lagt på hylden. Plan B, bliver at vi vil indspille det album vi aldrig fik indspillet tilbage i 80erne. Vi vælger en 12-15 sange ud fra bagkataloget, og går i gang. Vi vælger at gøre det hele selv, da Jan har ekspertisen, og vi får indkøbt og lånt forskelligt indspilnings grej.
 Indspilningerne i weekender og ferier, begynde. Jacob arbejder på Kalundborg musikskole, som har gode faciliteter, og Jan’s arbejde “Elisenborg” og Ole’s “Klubben V2”, bliver omdrejningspunkt for indspilningerne. Nikolaj’s stue bliver også taget i brug. Det bruger vi den næste laaaaaaange periode på. Samarbejdet med Henrik ophører også i den periode. Efterhånden bliver de forskellige roller indspillet. Lydfiler flyder i en lind strøm igennem Internettet. Frem og tilbage mellem vores forskellige Mac’s og Jans Mac, i "hovedkontoret" . Der bliver samlet til bunke og Nikolaj får indspillet flere af sine guitarroller, sammen med Ole & Jan, og derhjemme alene.
 Alle trommer og bas roller er på plads og Jan laver keyboard roller og redigeringsarbejdet er i gang sammen med Ole. Jan begynder løbende at indsynge sine leadvokal roller, og det foregår, på klubben V2 og hjemme hos ham selv. Jan giver også alle sangene en opdatering, i forhold til tekst indhold. Der er sket meget i vores liv, siden sangene blev skrevet tilbage i 80erne, og Jan trimmer det hele, til noget mere nutidigt. Ole’s søster, Rikke Holst Johansen, som har fulgt bandet siden hun var helt lille, bliver hevet ind, til at synge kor på sangene.
 En søndag er vi alle 4 samlet til at indsynge kor hos Nikolaj, og det skal vise sig at være sidste gang vi er samlet alle 4. Ole og Jan mixer videre hos Jan.
En søndag i juli 2017 kommer den forfærdelig nyhed at Jan er død. Alt stopper… vi er alle rystet… vi mødes med Jans familie og de nærmeste, og mindes Jan.
Jan’s bror Bo Langhoff, som også er et musikalsk vidunder, dog med en anden musikalsk historie end Jan, tilbyder at hjælpe os med at gøre vores album projekt færdigt.
Jan nåede at indsynge 7 sange, og vi beslutter at gøre dem færdige. Bo begynder det store detektivarbejde at finde hoved og hale i alle vores lydfiler og Jan’s computer, og da han har fået overblik, begynder han arbejde med at mix og redigere. Ole sidder med på sidelinjen og suger til sig af viden, og efterhånden begynder, de 7 sange at blive færdige. En af sangene, får desuden et helt nyt stykke, hvor Bo og Nikolaj’s evner til at spille den fedeste guitarsolo, virkelig kommer til sin ret. Rikke får rettet nogle korstemmer.
 Tiden går, ved siden af, med alle vores andre gøremål, med job og familie. Her i foråret 2020 kan vi sætte det sidste punktum, i forhold til alt det der er indspillet og Bo har ført den musikalske og lydmæssige tryllestav, over de 7 sange. Jan havde og Bo har et godt samarbejde med musikproducer Flemming Rasmussen. Flemming Rasmussen vil meget gerne hjælpe os med den sidste del, nemlig at få finpudset vores mix så de er radio-venlige, youtube-venlige mm 🙂 
Den 4 juli 2020 er vi en tur forbi “Sweet Silence Studios”, og Flemming kaster sine mange års erfaring ind over vores mix, får optimeret lidt bas, diskant og compression og nu lyder det endnu federe.
CD kan købes her